Παρασκευή, Οκτωβρίου 14, 2016

Στη φόρα εκατοντάδες χιλιάδες τεκμήρια για το Κυπριακό

Πάνω από 160,000 χιλιάδες ψηφιακά τεκμήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο Κυπριακό δωρίζει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Θέμα ημερών η πρόσβαση για τους ενδιαφερόμενους, με τα απόρρητα στοιχεία, ωστόσο, να παραμένουν απόρρητα για 30 χρόνια.

Στο αρχείο περιλαμβάνονται όλα τα κείμενα των διαπραγματεύσεων του κ. Βασιλείου με τον τότε κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, υπό την αιγίδα του τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Χαβιέρ Πέρες ντε Κουεγιάρ και στη συνέχεια του διαδόχου του Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι.

Η συμφωνία ανάμεσα στον πρώην Πρόεδρο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνο Χριστοφίδη για την ψηφιοποίηση του ογκώδους αρχείου έγινε σήμερα (13/10) το μεσημέρι.

Βασιλείου: "Μη απόρρητα τα στοιχεία"

Σε επικοινωνία του με το SigmaLive, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι το αρχείο που δώρισε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν περιλαμβάνει απόρρητα στοιχεία. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και τεκμήρια που δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ στα ΜΜΕ.

Στα τεκμήρια περιλαμβάνονται, ακόμη, αντιδράσεις του Τύπου γύρω από σημαντικά γεγονότα που λάμβαναν χώρα κατά την περίοδο προεδρίας του.

Ερωτηθείς κατά πόσο η δημοσιοποίηση των στοιχείων ήταν αποδεχτή από τη νυν κυβέρνηση, ο κ.Βασιλείου είπε πως πρόκειται για «μέρος του κυβερνητικού αρχείου και τώρα μπορεί να αξιοποιηθεί».

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου αφού έκανε λόγο για ένα εντυπωσιακό αρχείο, εξήγησε ότι στα όποια απόρρητα στοιχεία δεν θα υπάρχει πρόσβαση μέχρι να περάσουν 30 χρόνια.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ.Χριστοφίδης έκανε λόγο για μια σημαντική αρχή και εξέφρασε την ελπίδα “όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα, γιατί το να βρίσκεται το αρχείο ενός Προέδρου στη βιβλιοθήκη είναι εξαιρετική τιμή για τον οργανισμό, αλλά είναι και πολύ σημαντικό για τους φοιτητές μας και για τους ερευνητές μας να έχουν πρόσβαση σε όλες αυτές τις πληροφορίες”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, η δημοσιοποίηση του αρχείου του κ.Βασιλείου είναι θέμα ημερών, καθώς, η ψηφιοποίησή του έχει ήδη γίνει και πλέον μένει να συνδεθεί με το σύστημα του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πηγή: sigmalive


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών