Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2016

Ένας “Παρθενώνας” από… απαγορευμένα βιβλία


Το αντίγραφο του Παρθενώνα από 100.000 απαγορευμένα βιβλία, θα ανεγερθεί του χρόνου, στην Friedrichsplatz του Κάσελ, στην Γερμανία. 



Ένα αντίγραφο –πελώριο– του Παρθενώνα, από 100.000 απαγορευμένα βιβλία, θα ανεγερθεί του χρόνου, στην Friedrichsplatz του Κάσελ, στην Γερμανία. Το έργο είναι αναβίωση του έργου «Ο Παρθενώνας των Βιβλίων» της Αργεντινής καλλιτέχνιδος Μάρτα Μινουχίν, η οποία το κατασκεύασε στο Μπουένος Άιρες, το 1983, λίγο μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος στη χώρα της.

Το έργο στο Κάσελ θα ανεγερθεί στο πλαίσιο της Documenta 14 (Αθήνα, 8 Απριλίου μέχρι 16 Ιουλίου 2017 και Κάσελ, 10 Ιουνίου μέχρι 17 Σεπτεμβρίου 2017). «Η λογοκρισία είναι ξανά ευρύτατα εφαρμοζόμενη. Το έργο δίνει παράδειγμα στάσης κατά της βίας, της διάκρισης και της μισαλλοδοξίας» τόνισε ο διευθυντής της Documenta, Adam Szmyczyk.

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει βιβλία τα οποία παρέμειναν λογοκριμένα σε διάφορες περιοχές, καθώς και βιβλία που προσφάτως επανεκδόθηκαν μετά την απαγόρευσή τους στο παρελθόν.

Επιλέχθηκε η Friedrichsplatz, επειδή ήταν πλατεία στην οποία έγινε καύση βιβλίων από τους Ναζί, το 1933, και επειδή είναι πλησίον του Fridericianum, της μεγάλης βιβλιοθήκης και μουσείου που οικοδομήθηκε το 1799 (κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, το 1941, από την αεροπορία των Συμμάχων, καταστράφηκαν 350.000 βιβλία εκεί).

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στην Φραγκφούρτη (19 με 23 Οκτωβρίου), το προσωπικό της Documenta θα αρχίσει να συλλέγει βιβλία για τοproject.

AP - Μάρτα Μινουχίν - Marta Minujin
Παρθενώνας - απαγορευμένα βιβλία - Γερμανία


Πηγή: Ant1News‎



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών