Δευτέρα, Μαρτίου 06, 2017

Ψηφιοποίηση και ενοποίηση όλων των βιβλιοθηκών της Κύπρου, ζητά η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής


Η ψηφιοποίηση του τρόπου λειτουργίας και της κρατικής βιβλιοθήκης και της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου και των άλλων βιβλιοθηκών είναι απαραίτητη προϋπόθεση, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η οποία συζήτησε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι κατά την σημερινή συνεδρία της Επιτροπής συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ολοκλήρωση, ουσιαστικά, της κρατικής βιβλιοθήκης.
 
«Ένας θεσμός ο οποίος ως ένα σύγχρονο κράτος δεν μπορούμε να τον στερούμαστε. Χρειαζόμαστε κρατική βιβλιοθήκη. Είναι κομμάτι του πολιτισμού μας. Είναι ένα αχώριστο περιουσιακό στοιχείο αυτού του τόπου και ως εκ τούτο το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες, οι σχετικές με αυτό το θέμα, αποφάσεις», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι έχει εξευρεθεί χώρος, τρία περίπου δεκάρια στο παλιό χώρο του Υπουργείου Εσωτερικών και σημείωσε ότι σε τέσσερις περίπου μήνες από σήμερα θα αποσταλεί ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να παραχωρηθεί η γη και να εγκριθεί η όλη ιδέα.
 
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε, επίσης, ότι ως Επιτροπή απαίτησαν, σε συνεργασία και με τις άλλες λοιπές βιβλιοθήκες που υπάρχουν σε αυτό τον τόπο είτε σε επίπεδο σχολείων είτε σε επίπεδο τοπικών αρχών, αλλά πολύ περισσότερο η μεγάλη τεράστια βιβλιοθήκη που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ότι αυτό που πάνε να κάνουν ως βιβλιοθήκη να είναι απόλυτα επικαιροποιημένο ως ανάγκη, δηλαδή να είναι πάνω σε ηλεκτρονική μορφή και να έχει δικαίωμα πρόσβασης ο κάθε πολίτης.
 
«Άρα η Ψηφιοποίηση του τρόπου λειτουργίας και της κρατικής βιβλιοθήκης και της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου και των άλλων βιβλιοθηκών είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Δεν μπορούμε μέσα από αυτή την τεράστια επένδυση του πολιτισμού να την κάνουμε ημιτελή, γι’ αυτό απαιτήσαμε με ιδιαίτερη αυστηρότητα, ως Επιτροπή Παιδείας αυτή μας την απαίτηση», κατέληξε.

Πηγή: Παιδεία news


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών