Τρίτη, Απριλίου 25, 2017

Το πιο φουτουριστικό βιβλιοπωλείο στον κόσμο ρέει σαν... ποταμός


Το πιο φουτουριστικό βιβλιοπωλείο στον κόσμο ρέει σαν... ποταμός
«Ταξιδέψτε» στο σουρεαλιστικό βιβλιοπωλείο που μοιάζει με ποταμό, πάνω στον οποίο «ρέουν» εκατοντάδες βιβλία.
Αυτό το εξωφρενικά εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο μοιάζει - όχι τυχαία - με μια σήραγγα γεμάτη βιβλία. Το πάτωμά του μοιάζει με ποταμό, πάνω στον οποίο ρέουν εκατοντάδες βιβλία.
Πρόκειται για το πιο φουτουριστικό βιβλιοπωλείο στον κόσμο, το οποίο ονομάζεται «Yangzhou Zhongshuge» και βρίσκεται στην περιοχή Zhen Yuan στην Κίνα. Το εσωτερικό του είναι απλά σουρεαλιστικό. Το αρχιτεκτονικό γραφείο που το κατασκεύασε, εμπνεύστηκε από την τοποθεσία του, που βρίσκεται σε μια περιοχή που κυριαρχείται από τοξωτά γεφύρια και νερό.
Το αρχιτεκτονικό στούντιο XL-Muse με έδρα τη Σαγκάη, εκμεταλλεύτηκε την παραθαλάσσια τοποθεσία του καταστήματος, τοποθετώντας ένα πάτωμα που μιμείται την επίδραση του νερού και πολλαπλασιάζει την παρουσία των βιβλίων στο εσωτερικό του.
Ο χώρος διαθέτει μια κύρια αίθουσα ανάγνωσης με γλυπτά, λευκούς πυλώνες και τοξωτά ράφια, ένα τμήμα για παιδιά ένα λόμπι.
Στον χώρο που απευθύνεται στα παιδιά οι αρχιτέκτονες ενσωματώσαν ένα τρενάκι του λούνα παρκ, αερόστατα και πειρατικά πλοία, προσφέροντας στα παιδιά μια πιο ευχάριστη εμπειρία ανάγνωσης σαν να έπαιζαν στην παιδική χαρά.
Τα ξύλινα ράφια είναι βαμμένα σε έντονα χρώματα, ενώ το ταβάνι μοιάζει με έναστρο ουρανό.
«Στο παρελθόν, πολλοί λόγιοι και ποιητές επισκέπτονταν τη συγκεκριμένη περιοχή» είπαν οι αρχιτέκτονες που δημιούργησαν το βιβλιοπωλείο.
«Οι γέφυρες συνήθιζαν να συνδέουν τον πολιτισμό και το εμπόριο, όπως ακριβώς αυτό το βιβλιοπωλείο είναι ο δεσμός ανάμεσα στους ανθρώπους και τα βιβλία» πρόσθεσαν.
Το σίγουρο είναι πως όσοι αγαπούν την ανάγνωση θα λατρεύουν να «κολυμπούν» στα κρυστάλλινα και διαυγή νερά αυτού του γεμάτου γνώση ποταμού.
Πηγή: archdaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών