Παρασκευή, Απριλίου 28, 2017

Αποκλειστικό: Αυτό είναι το σπάνιο χειρόγραφο της βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (vid)


Κάτια Τσιμπλάκη , CNN Greece




Όταν ανοίγουν οι πόρτες της ανακαινισμένης βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αισθάνεσαι δέος για τους θησαυρούς του Χριστιανισμού που φυλάσσονται εκεί.

Στη βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μπήκαμε με τον αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Αρίσταρχο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της. Ο κ. Αρίσταρχος ξεφυλλίζει στην κάμερα του CNN Greece το βιβλίο του Ιώβ, ένα περγαμηνό χειρόγραφο του 12ου αιώνα της Παλαιάς Διαθήκης, με 133 μινιατούρες, το οποίο περιλαμβάνεται στη Μετάφραση των Εβδομήκοντα. Η μετάφραση των Εβδομήκοντα είναι ίσως το αρχαιότερο σωζόμενο κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης και περιλαμβάνει την πρώτη γραπτή μετάφραση από την εβραϊκή στην ελληνιστική κοινή γλώσσα.

CNN GREECE2 
Ο αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ξεφυλλίζει στην κάμερα του CNN Greece το βιβλίο του Ιώβ, ένα περγαμηνό χειρόγραφο του 12ου αιώνα της Παλαιάς Διαθήκης, με 133 μινιατούρες, το οποίο περιλαμβάνεται στη Μετάφραση των Εβδομήκοντα. Πηγή: CNN Greece.

Το χειρόγραφο είναι ανεκτίμητης πολιτιστικής, θρησκευτικής, καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας. Ο αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης μας μιλά για τον Ιώβ, δείχνει τις μινιατούρες που έχουν φιλοτεχνηθεί σε αυτό και εξηγεί γιατί ο πατέρας που το συνέγραψε ζωγράφισε μακριά το διάβολο από τις άλλες φιγούρες.

2.500 σπάνια χειρόγραφα

Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ύπαρξη της Πατριαρχικής βιβλιοθήκης ανάγονται στον 4ο αιώνα μ.Χ. Η βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έχει από τις πιο σημαντικές συλλογές με χειρόγραφα στον κόσμο. Συγκεκριμένα, στα ράφια της βρίσκονται περίπου 2.500 χειρόγραφα. Η πιο πλούσια συλλογή είναι τα χειρόγραφα του Παναγίου Τάφου τα οποία είναι στην ελληνική γλώσσα.
Ανεκτίμητης αξίας είναι και τα χειρόγραφα από τη βιβλιοθήκη του μοναστηριού του Αγίου Σάββα, τα οποία μεταφέρθηκαν στα Ιεροσόλυμα για λόγους ασφαλείας. Το CNN Greece στο οδοιπορικό που έκανε πρόσφατα στους Αγίους Τόπους αναφέρθηκε στη μοναδικότητα και στο αυστηρό τυπικό που ακολουθεί το μοναστήρι του Αγίου Σάββα που βρίσκεται στην έρημο της Ιουδαίας.


- Πηγή: CNN Greece/Κάτια Τσιμπλάκη
- Πηγή: CNN Greece/Κάτια Τσιμπλάκη
- Πηγή: CNN Greece/Κάτια Τσιμπλάκη
- Πηγή: CNN Greece/Κάτια Τσιμπλάκη
- Πηγή: CNN Greece/Κάτια Τσιμπλάκη
- Πηγή: CNN Greece/Κάτια Τσιμπλάκη
- Πηγή: CNN Greece/Κάτια Τσιμπλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών