Τρίτη, Ιουλίου 30, 2019

Στο Μουσείο Ολοκαυτώματος 127.300 ψηφιοποιημένα τεκμήρια από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Μαγνησία



Περισσότερα από 127.300 τεκμήρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Μαγνησία ψηφιοποιήθηκαν από το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσινγκτον και θα αποτελούν πλέον μέρος της παγκόσμιας ιστορίας ενώ θα μπορούν να μελετηθούν από καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο.  Τα τεκμήρια αυτά, που αφορούν θέματα της εβραϊκής παρουσίας στη Μαγνησία προέρχονται από αρχεία δικαστικά, διοικητικά, επιχειρήσεων και σωματείων. Ακόμη υπάρχουν αρχεία από το σανατόριο Πηλίου και το Άσυλο του παιδιού στον Βόλο.
Ως γνωστό, στην περιοχή του Βόλου υπήρξε ανθηρή εβραϊκή κοινότητα προπολεμικά και συνεπώς στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον αρχειακό υλικό. Στο διάστημα από 24 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Ιουνίου 2017 ψηφιοποιήθηκαν από το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής τα παραπάνω τεκμήρια.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το αντίγραφο του ψηφιοποιημένου υλικού παραδόθηκε σήμερα από τους εκπροσώπους του Μουσείου στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας. Η παράδοση πραγματοποιήθηκε στο Αναγνωστήριο των Γενικών Αρχείων.
Η παράδοση του ψηφιοποιημένου υλικού από τον κ. Τζαφλέρη στην κ. Πρασσά
Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε, η προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά ανέφερε ότι το Μουσείο έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια την προσπάθεια να ψηφιοποιήσει υλικό που έχει σχέση με τους Εβραίους. Πρόσθεσε ότι τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας ήταν τα πρώτα όπου ψηφιοποιήθηκε το υλικό, όπως επίσης πως ψηφιοποιήθηκε υλικό που διέθετε Εβραϊκή Κοινότητα Βόλου «Το υλικό θα είναι προσβάσιμο στους ερευνητές του Μουσείου και δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο κοινό να το μελετήσει»  πρόσθεσε η κ. Πρασσά.
Από το Μουσείο παραβρέθηκαν σήμερα στην παράδοση οι κ.κ. Vadim Altskan, Διευθυντής του Τομέα Διεθνών Αρχειακών Προγραμμάτων του Μουσείου, Νίκος Τζαφλέρης, Ιστορικός-Ερευνητής του Μουσείου στην Ελλάδα και Θανάσης Τζαφλέρης, υπεύθυνος προγραμμάτων ψηφιοποίησης του Μουσείου στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο του έργου αυτού για την έρευνα, τον εντοπισμό και την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας εργάστηκαν οι κ.κ. Βιβή Νικολάου, Ιωάννα Παπαγιάννη, Φίλιππος Βλαχούλης και Θανάσης Τζαφλέρης σε στενή συνεργασία με τις εργαζόμενες στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας κ.κ. Αγγελική Νικολάου, Αρχειονόμο, και Άλκηστη Σανιδά, Ταξινόμο. Την εποπτεία του έργου είχαν ο εκπρόσωπος του Μουσείου Νίκος Τζαφλέρης και η Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά.

Η κ. Πρασσά παρέδωσε τον σκληρό δίσκο με τα ψηφιοποιημένα αρχεία στον κ. Altskan
Ο κ. Altskan χαρακτήρισε σπουδαία τη συνεργασία του Μουσείου Ολοκαυτώματος με τα  Γ.Α.Κ. Μαγνησίας. «Τα αρχεία που ψηφιοποιήθηκαν είναι σημαντικά τόσο για το μουσείο όσο και για τα Αρχεία του Κράτους. Θα είναι μια από τις ολοκληρωμένες συλλογές που θα μπει στο μουσείο. Η συλλογή με τα αρχεία που συγκεντρώθηκαν για τους Εβραίους θα είναι προσβάσιμη σε ερευνητές από όλο τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος όσο έχει αρχειακό υλικό και από άλλες χώρες.
Επισήμανε ακόμα πως ο κάθε ερευνητής θα έχει πλέον τη δυνατότητα σε έναν χώρο έχει πρόσβαση σε όλο το υλικό αμέσως και δεν θα χρειάζεται να ταξιδέψει σε όλες τις χώρες.

Ο κ. Νίκος Τζαφλέρης ανέφερε ότι ο υλικό που συγκεντρώνεται αφορά τη συμβολή των Εβραίων πριν τον πόλεμο στην τοπική οικονομία, τον διωγμό που βίωσαν κατά τον πόλεμο και πως διασώθηκαν με τη βοήθεια και ντόπιων αλλά και την πορεία τους μεταπολεμικά, καθώς και τη συμβολή οργανώσεων από το εξωτερικό που βοήθησαν την εβραϊκή κοινότητα. Επισήμανε μάλιστα πως τα  Γ.Α.Κ. Μαγνησίας είναι από τα ποιο οργανωμένα με μεγάλη ποικιλία αρχειακού υλικού.
Σημειώνεται πως στόχος του Μουσείου Ολοκαυτώματος είναι η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του υλικού τα επόμενα τρία χρόνια σε όλες τις πόλεις.  Το Μουσείο έχει συλλέξει υλικό από την Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ., από τα Δωδεκάνησα, τα Γ.Α.Κ. Σερρών,  τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τη Χαλκίδα και άλλες πόλεις στην Ελλάδα.

Πηγή: e-thessalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών