Πέμπτη, Ιουλίου 11, 2019

Το μυστικό για να διαβάζεις περισσότερα βιβλία

Για να μειωθεί η στοίβα με τα αδιάβαστα βιβλία στο σπίτι σου

Ο κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες ταχείας ανάγνωσης Howard Berg
μας λέει το κόλπο για να διαβάζουμε βιβλία 10% με 20% γρηγορότερα

Κάθε βιβλιόφιλος αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Σε αυτόν τον κόσμο υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία και πολύ λίγος χρόνος. Απόδειξη του προβλήματος αυτού είναι και η στοίβα αδιάβαστων βιβλίων που θα συναντήσετε σε κάποιο μέρος του σπιτιού τους και όσο περνάει ο καιρός φαίνεται να μεγαλώνει όλο και περισσότερο.
Ας είμαστε ρεαλιστές. Η στοίβα αυτή πιθανότατα ποτέ δεν θα εξαφανιστεί, αφού πάντα κάτι θα προστίθεται σε αυτήν. Ωστόσο, ίσως υπάρχει κάποιος τρόπος να μειώσουμε το μέγεθός της, χωρίς βέβαια να καταπιέσουμε τον εαυτό μας και να σταματήσουμε να αγοράζουμε βιβλία.
Ο τρόπος είναι ο προφανής. Πρέπει να διαβάζουμε συχνότερα και γρηγορότερα. Το πρώτο είναι σχετικά απλό, αφού το μόνο που απαιτεί είναι αρκετή πειθαρχία ώστε να περνάμε λιγότερη ώρα στο Instagram και το Netflix και να αφιερώσουμε τον χρόνο που ξοδεύουμε συνήθως στο binge-watching – ή έστω τον μισό από αυτόν – στην ανάγνωση ενός βιβλίου.
Πώς, όμως, μπορούμε να αυξήσουμε την ταχύτητα με την οποία διαβάζουμε, χωρίς συγχρόνως να μειώνουμε τα επίπεδα κατανόησης του εκάστοτε κειμένου; Η απάντηση μας έρχεται από τον Howard Berg, τον αμερικανό που μέχρι σήμερα κατέχει το ρεκόρ Γκίνες της ταχείας ανάγνωσης, διαβάζοντας 25.000 λέξεις το λεπτό.
Συγκεκριμένα, ο Berg μίλησε στον Max Joseph με αφορμή το ντοκιμαντέρ του τελευταίου, με τίτλο «BOOKSTORES: How to Read More Books in the Golden Age of Content» (Βιβλιοπωλεία: Πώς να διαβάσεις περισσότερα βιβλία στην χρυσή εποχή του περιεχομένου). Σε αυτό ο κάτοχος του ρεκόρ μας μαρτυρά το βασικό του κόλπο, έτσι ώστε να αυξήσουμε την ταχύτητα ανάγνωσής μας κατά 10% με 20%.  
Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά ο Berg επισημαίνει ότι το να υπογραμμίζεις με το δάχτυλό σου τις γραμμές που διαβάζεις είναι το σημαντικότερο μυστικό του. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, δεν πρέπει το δάχτυλό σου να ακολουθεί την ταχύτητα ανάγνωσής σου, αλλά αντίθετα να κάνεις γρήγορες κινήσεις, στις οποίες η ταχύτητά ανάγνωσης θα προσαρμοστεί. Μπορεί αρχικά να νομίζεις ότι δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις και ότι η τακτική δεν λειτουργεί, αλλά ο Berg επισημαίνει ότι έτσι ενεργοποιείς το μέρος του εγκεφάλου σου που είναι υπεύθυνο για το στρες, με επακόλουθο την μεγαλύτερη εγρήγορση.
Επιπλέον, αν θες να είσαι πιο σίγουρος ότι όχι μόνο διαβάζεις γρήγορα, αλλά ότι και αυτό που διαβάζεις αποτυπώνεται στον εγκέφαλό σου, μας δίνει δύο συμβουλές. Η πρώτη είναι να έχεις μία ταινία να παίζει όσο διαβάζεις το βιβλίο σου. Με αυτόν τον τρόπο, όταν θα προσπαθήσεις να ανακαλέσεις αυτό που διάβασες, ο εγκέφαλός σου θα συνδυάσει αυτόματα τον ήχο με την εικόνα και θα σου «επιστρέψει» πολύ πιο εύκολα και γρήγορα αποτελέσματα.  
Η δεύτερη συμβουλή είναι η εφαρμογή μίας εκδοχής της τεχνικής Paul Revere. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις εδώ είναι να βιώνεις ό,τι διαβάζεις είτε πρόκειται για εικόνα, είτε για μυρωδιά, είτε για ήχο, είτε για γεύση, είτε για αίσθηση. Εσύ πρέπει να δημιουργήσεις στο μυαλό σου την συνολική εμπειρία αυτού που περιγράφεται. Αν, για παράδειγμα, ένα βιβλίο αναφέρεται στο ηλιοβασίλεμα που βλέπει ο ήρωας, ενώ πίνει κρασί μία κρύα μέρα στο σπίτι του, ακούγοντας τον ήχο της βροχής, ο αναγνώστης πρέπει να σχηματίσει την εικόνα του ηλιοβασιλέματος, να αισθανθεί τη γεύση του κρασιού στο στόμα του, να αισθανθεί το κρύο στο δέρμα του και να ανακαλέσει τον ήχο της βροχής.
Δείτε όλο το ντοκιμαντέρ εδώ



Πηγή:www.athensvoice.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών