Τετάρτη, Ιουλίου 17, 2019

Το “Peter Pan house” θα είναι το πρώτο Εθνικό Κέντρο Παιδικής Λογοτεχνίας και Ιστορίας της Σκωτίας


“Peter Pan house” είναι το όνομα του κόμβου παιδικής λογοτεχνίας, που θα ανοίξει στο Moat Brae στη Σκωτία ως φόρο τιμής στον διάσημο συγγραφέα του Πίτερ Παν, J.M. Barrie. Πρόκειται για το σπίτι το οποίο έχει υπάρξει πηγή έμπνευσης για τον Τζέιμς Μπάρι και του ενέπνευσε αργότερα το αγαπημένο έργο εκατομμυρίων παιδιών. Το σπίτι θα είναι το πρώτο Εθνικό Κέντρο Παιδικής Λογοτεχνίας και Ιστορίας της Σκωτίας. Διαχρονικό σύμβολο ανεμελιάς και αιώνιας νεότητας, ο Πίτερ Παν,  ο ήρωας του Τ.Μ. Μπάρι προέκυψε από την πένα ενός ασυνήθιστου ανθρώπου. Η ιστορία του αγοριού που αρνιόταν να μεγαλώσει είναι γνωστή σε όλους, αλλά σε πολλούς είναι άγνωστη η ιστορία του ίδιου του συγγραφέα.
M Barrie at the Moat Brae academy with pupils in 1924. Photograph: Dumfries academy and Dumfries museum and archives
Ο Τζέιμς Μάθιου Μπάρι γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1860, ήταν το ένατο από τα δέκα παιδιά μιας φτωχής οικογένειας υφαντουργών. Το 1886, όταν ήταν 6 ετών, ο 13χρονος αδελφός του Ντέιβιντ, το καμάρι της οικογένειας, σκοτώθηκε και το γεγονός έριξε σε βαθιά θλίψη τη μητέρα του. Τότε ο μικρός Τζέιμς, για να την κάνει να νιώσει καλύτερα, άρχισε να μιμείται τη συμπεριφορά και την ομιλία του αδικοχαμένου αδερφού, ενώ όταν έφτασε σε ηλικία 13 ετών, σταμάτησε κυριολεκτικά να μεγαλώνει και να ψηλώνει και η φωνή του έμεινε παιδική. Η παιδική τραγωδία λειτούργησε σαφώς ως πηγή έμπνευσης για τον Πίτερ Παν, τον πιτσιρικά που αρνείται να μεγαλώσει, διαφεύγει συνεχώς τον κίνδυνο και μπορεί να μιμηθεί τους πάντες. Βιβλιοφάγος από μικρός, ο Μπάρι περνά τα σχολικά του χρόνια σχετικά ήρεμα και αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 1882, πιάνοντας αμέσως δουλειά ως δημοσιογράφος. Γίνεται δημοφιλής από το πρώτο κιόλας μυθιστόρημά του  ενώ ο λογοτεχνικός χαρακτήρας του Πίτερ Παν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο The Little White Bird το 1901, με έμπνευση τα αγόρια της οικογένειας Λουέλιν Ντέιβις, τα οποία είχε σαν παιδιά του. Για τη ζωή του οι πληροφορίες είναι πολλές και αμφιλεγόμενες μέχρι σήμερα.
Η ανακατασκευασμένη γεωργιανή βίλα έχει πλέον ένα πειρατικό σκάφος, ένα δενδρόσπιτο και πολλά άλλα από τον φανταστικό κόσμο του Πίτερ Παν, ενώ η αποκατάστασή της, αξίας  8,5 εκατομμυρίων λιρών ενσαρκώνει την ιδέα να γίνει το καινούργιο σπίτι του Πίτερ Παν αναπόσπαστο μέρος της τουριστικής αλλά και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής. Ο Τζ. Μπάρι φίλος των αδερφών Stuart και Hal Gordon που ζούσαν εκεί κοντά, λάτρευε το μέρος στο οποίο όπως έχει γράψει ο ίδιος έχει περάσει ανέμελα χρόνια. Χτισμένο το 1832, το Moat Brae, είχε υποστεί πολλές βλάβες από τη μετατροπή του πρώτα σε νοσοκομείο, στη συνέχεια σε γηροκομείο, ενώ το 2011 σώθηκε από βέβαιη κατεδάφιση εξαιτίας της σωτήριας παρέμβασης των τοπικών αρχών.
Ιδιωτικοί φορείς και ιδρύματα και η ηθοποιός Τζοάνα Λάμλεϊ συγκέντρωσαν κεφάλαια για τη σωτηρία και ανακατασκευή του. Το τριώροφο σπίτι θα έχει διαδραστικά εκθέματα, παιδικά παιχνίδια της εποχής και μια ανακαινισμένη σοφίτα ως χώρο παιχνιδιού. Φυσικά θα υπάρχουν ένα σωρό άνετες γωνιές έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να διαβάσουν ένα από τα χιλιάδες βιβλία της βιβλιοθήκης του σπιτιού που είναι και κοινοτική βιβλιοθήκη της περιοχής. Το όραμα των ανθρώπων του κέντρου είναι τα βιβλία να είναι προσιτά στα παιδιά και να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης των δεξιοτήτων και της φαντασίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών