Πέμπτη, Φεβρουαρίου 05, 2009

Γιάννης Ρίτσος

Τιμούνται φέτος τα 100 χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, ενός από τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές. Ο Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά το 1909 και πέθανε στην Αθήνα το 1990. Ο Ρίτσος, βαθιά φιλόπατρις και πολιτικοποιημένος, έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ενώ στάληκε στην εξορία από το 1948 ως το 1952.

Πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, πεζογραφήματα, θεατρικά καθώς και μελέτες για ομοτέχνους συγκροτούν το κύριο σώμα του έργου του. Πολυάριθμες μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν την εικόνα του δημιουργού.

Ο Ρίτσος τιμήθηκε με πλήθος διακρίσεων, σε διάφορες χώρες. Σημαντικότερες διακρίσεις είναι οι εξής: Το 1956 τιμήθηκε με το πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης, ενώ το 1968 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Το 1975 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και το 1977 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης του Λένιν.


Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου διαθέτει τα πλείστα από τα έργα του ποιητή στη συλλογή της. Στην έκθεση που βρίσκεται στο χώρο εξυπηρέτησης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Καλλιπόλεως 75), μπορείτε να βρείτε 30 από τα έργα του ποιητή που φέρουν προσωπική αφιέρωση προς το ζεύγος Τατιάνας και Ροζέ Μιλλιέξ, των οποίων τη συλλογή απόκτησε πρόσφατα η Βιβλιοθήκη μας.

Οι εκδόσεις αυτές θα εκτίθενται από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών