Τρίτη, Οκτωβρίου 12, 2010

Νόμπελ Οικονομίας - Χριστόφορος Πισσαρίδης

Ο διεθνώς καταξιωμένος Καθηγητής Οικονομικών Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι μεταξύ των τριών επιστημόνων στους οποίους απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2010.

Οπως ανακοίνωσε στη Στοκχόλμη η Επιτροπή απονομής των Νόμπελ, το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2010 λαμβάνουν οι Αμερικανοί Πίτερ Ντάιμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν και ο Βρετανός κυπριακής καταγωγής Χριστόφορος Πισσαρίδης για μια μέθοδο ανάλυσης των αγορών.

Συγκεκριμένα τιμούνται για την εργασία τους, η οποία μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η ανεργία, η διάθεση θέσεων εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις στην αγορά και τις πολιτικές επιλογές.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ), απονέμεται στους Πίτερ Ντάιμοντ, Ντέιλ Μόρτενσεν και Χριστόφορο Πισσαρίδη σε αναγνώριση για μια μέθοδο ανάλυσης των αγορών που ανέπτυξαν και η οποία αφορά στις δυσκολίες εναρμόνισης προσφοράς και ζήτησης ιδιαίτερα για την απασχόληση.

Ο κ. Πισσαρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1948. Είναι Καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics and Political Science και Διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στη μακροοικονομική του Centre for Economic Performance του London School of Economics. Ειδικεύεται σε θέματα αγοράς εργασίας και έρευνας οικονομικής πολιτικής. Εχει επίσης αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Πισσαρίδης υπηρέτησε στην ευρωπαϊκή ομάδα δράσης για την απασχόληση το 2003 και υπήρξε σύμβουλος σε θέματα της αγοράς εργασίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ).

Το 2005 έγινε ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ, στον οποίο απονεμήθηκε το αναγνωρισμένο διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας στα Οικονομικά της Εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ
__________________________________________________________________

Χριστόφορος Πισσαρίδης

Προσωπική ιστοσελίδα στον ιστότοπο του LSE

Βιογραφικό και Συγγραφικό έργο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών