Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2010

O Yπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Ανδρέας Δημητρίου στην εκπομπή «Βιβλιοθήκες στα FM»

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου παραχώρησε συνέντευξη στην Ελλαδική ραδιοφωνική εκπομπή «Βιβλιοθήκες στα FM» μιλώντας για τις βιβλιοθήκες, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και για άλλα ενδιαφέροντα.
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου και ακούστε ηχογραφημένο το κομμάτι της συνέντευξης του Υπουργού:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
O Yπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Δημητρίου στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Βιβλιοθήκες στα FM» την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010 αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έχει ξεκινήσει στην Κύπρο και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, ενώ εκφράστηκε θετικά για την ανάλογη προσπάθεια που ξεκινάει τώρα από το Υπουργείο Παιδείας ΔιαΒίου Μάθησης & Θρησκευμάτων.

Ο Υπουργός μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι βιβλιοθήκες στην επιστημονική πληροφόρηση, η οποία δεν περιορίζεται στην έντυπη μορφή αλλά εκτείνεται στις μεγάλες δυνατότητες της ψηφιακής μορφής.
Τόνισε την μεγάλη συμβολή που έχουν οι κυπριακές βιβλιοθήκες τα τελευταία χρόνια στην πορεία της χώρας προς την Κοινωνία της Γνώσης και επεσήμανε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει την μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει αναγνωρίζοντας το μεγάλο έργο που έχει πραγματοποιηθεί από τους βιβλιοθηκονόμους – επιστήμονες της πληροφόρησης κάτι που έχει διαπιστώσει και ο ίδιος από την τακτική επαφή που έχει με την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης.
Η ευρωπαϊκή διάκριση επιχειρηματικής Αριστείας «Recognition for Excellence» που απονεμήθηκε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Κύπρου αντανακλά στο πρόσωπο του Διευθυντή της Δρα Φίλιππου Τσιμπόγλου και του προσωπικού της το γοργό επίπεδο ανάπτυξης όλων των κυπριακών βιβλιοθηκών καθώς και την μεγάλη συνεισφορά των βιβλιοθηκονόμων σ’ αυτό μια που οι στρατηγικές συμμαχίες και το συνεργατικό πλαίσιο που έχει εκπονηθεί συμβάλλει αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την ανοικοδόμηση του νέου κτιρίου της Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» με σχέδια του διάσημου Γάλλου αρχιτέκτονα Jean Nouvel που εγκρίθηκαν μαζί με την χρηματοδότηση από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Τέλος ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η συνεργασία ανάμεσα στις βιβλιοθήκες της Ελλάδος και της Κύπρου υπό την αιγίδα των δύο Υπουργείων Παιδείας Ελλάδος και Κύπρου που ήδη υπάρχει θα συνεχιστεί και με την Υπουργό Παιδείας ΔιαΒίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου θα αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες.
Στην εκπομπή παρουσιάστηκε ο νέος θεσμός του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, το Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που αποτελείται από ανοικτό κύκλο ακαδημαϊκών διαλέξεων στο οποίο συμμετέχουν καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, επιστήμονες, συγγραφείς με σκοπό τη διάχυση της γνώσης προς όλες τις κατευθύνσεις και τα κοινωνικά στρώματα. Στο νέο αυτό θεσμό η Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής θα έχει σημαντικό ρόλο καθώς τα εγχειρίδια και οι πηγές που θα χρησιμοποιούνται στη διδασκαλία θα είναι διαθέσιμες για περαιτέρω εμβάθυνση αλλά και για τις εργασίες που θα γίνουν στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών παραδόσεων.
Καλεσμένοι ήταν ο Πρόεδρος του Ρ/Σ Επικοινωνία 94 FM και μέλος του ΔΣ του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Βασίλης Σπηλιόπουλος και οι εισηγητές Δρ Πέτρος Φαραντάκης και Δρ Δημήτρης Καμσαρής.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης κ. Χριστίνα Κυριακοπούλου τόνισε σε τηλεφωνική της παρέμβαση ότι στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τις βιβλιοθήκες η Ένωση με τις προτάσεις, παρεμβάσεις και δράσεις που θα αναπτύξει θα είναι παρούσα και θα συνεισφέρει ουσιαστικά και ενεργά σε κάθε πρωτοβουλία αναβάθμισης τόσο για τις βιβλιοθήκες όσο και για τους εργαζόμενους σ’ αυτές.

Η εκπομπή ολοκληρώθηκε με νέα και ειδήσεις των ελληνικών βιβλιοθηκών ανάμεσα στα οποία ξεχώρισαν η βράβευση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας με το Διεθνές Βραβείο Πρόσβαση στη Μάθηση, η έκδοση του νέου τεύχους του ηλεκτρονικού περιοδικού Συνεργασία με αφιέρωμα στις Βιβλιοθήκες Τέχνης, η έναρξη των λογοτεχνικών σεμιναρίων στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, η σειρά ανοικτών εκδηλώσεων κ’ δραστηριοτήτων με τίτλο «24 Ώρες Βιβλιοθήκη» στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου.
12/10/10


H συνέντευξη:
http://libblog.ucy.ac.cy/2010/10/y-fm-10102010.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών