Πέμπτη, Απριλίου 18, 2013

Ιδού η βιβλιοθήκη του μέλλοντος

 

Μόνο ρομπότ, όχι βιβλιοθηκάριοι, στο Carolina State University

                    
Magnify Image

 
Η νέα βιβλιοθήκη James B. Hunt στο πανεπιστήμιο North Carolina State δείχνει τι γίνεται όταν παντρεύεται μια παραδοσιακή βιβλιοθήκη με τεχνολογία αιχμής και ενδιαφέρον design, συν αυτόματους βιβλιοθηκάριους.
 
Magnify Image

 
Magnify Image

 
Magnify Image

 
Magnify Image

 
Στην ψηφιακή εποχή ο φόβος για την κατάργηση και το θάνατο των παραδοσιακών δανειστικών βιβλιοθηκών είναι ένα θέμα που προκαλεί τρομολαγνεία, αυτό που φαίνεται είναι ότι οι βιβλιοθήκες που θα καταφέρουν αν συνδυαστούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα είναι αυτές που θα επιβιώσουν.
 
Magnify Image

 
Magnify Image

 
Magnify Image

 
Magnify Image

 
Μια βιβλιοθήκη που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες της είναι αυτής της κατηγορίας. Ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε από το νορβηγικό γραφείο αρχιτεκτονικής Snøhetta. Όμως μάλλον το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της βιβλιοθήκης είναι η ρομποτική παράδοση των βιβλίων από ένα σύστημα που αυτόματα θα βρίσκει τα βιβλία που επιλέγουν οι φοιτητές από έναν εικονικό κατάλογο. Τα βιβλία φυλάγονται σε υπόγεια δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν 2 εκατομμύρια βιβλία στο 1/9 του χώρου που χρειάζεται στις συμβατικές βιβλιοθήκες.
 
Magnify Image

 
Magnify Image

 
Μέσα σε λεπτά από την παραγγελία, ένας από τους ρομποτικούς βραχίονες βρίσκει το υλικό και το δίνει σε έναν υπάλληλο που το στέλνει σε διάφορες περιοχές της πανεπιστημιούπολης μέσω μιας υπηρεσίας ταχείας παράδοσης. Αυτού του είδους η τεχνολογία χρησιμοποιείται στη βιομηχανία εδώ και χρόνια αλλά τώρα εισέρχεται στον κόσμο των βιβλιοθηκών.
 

 

Πηγή: www.lib.ncsu.edu, www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών

Περί Βιβλίων & Βιβλιοθηκών